Ansvarsfullt företagande
Miljömässig hållbarhet
Svedab och hållbar resursanvändning
Svedabs verksamhet genomsyras av ett aktivt miljöarbete som syftar till att begränsa miljöpåverkan på och kring broförbindelsen. Vi har säkerställt att all energi som vi förbrukar är förnybar och ser till ett livscykelperspektiv vid val av material och kemikalier.

Mål för en hållbar resursanvändning
- Svedab ska följa lagar, förordningar och föreskrifter.
- 100 procent av förbrukad energi ska vara förnybar.
- Svedab ska på sikt minska energiförbrukningen.

Miljölagstiftningen – en del av Svedabs vardag
Svedab bevakar och kontrollerar löpande att utfärdade miljödomar avseende buller och grundvatten följs.
Grundvatten
Svedab måste löpande bevaka och kontrollera att utfärdade miljödomar avseende grundvatten följs enligt ett särskilt kontrollprogram. Därför rapporteras området under regelefterlevnad.
Buller
Till skillnad från grundvatten behöver bullret från tågtrafiken längs Kontinentalbanan genom Malmö inte löpande mätas och kontrolleras. Klagomål avseende tågbuller ska enligt nuvarande kontrollprogram hanteras av miljöförvaltningen i Malmö. Miljöförvaltningen kan i sin tur ålägga Svedab att kontrollera bullernivån på ett eller flera ställen längs banan. Mark- och miljööverdomstolens beslut från 2016 om slutliga bullervillkor innebär att kontrollprogrammet kommer att revideras.
Redan under planeringsstadiet fastslogs att Öresundsförbindelsen ska utformas med hänsyn till vad som är ekologiskt motiverat, tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt så att skadliga verkningar på miljön förebyggs har i sin tur medfört att varje del av bygget och den fortsatta driften har genomsyrats av ett långsiktigt värdeskapande. Med gott resultat då förbindelsens ekonomiska konstruktion hittills visat sig uthållig och inte heller har farhågorna om broförbindelsens negativa effekter på miljön besannats. Tvärtom visar forskning* att havsmiljön kring bron är den bästa i Öresund vilket gjort att Europas största musselkoloni har etablerat sig på pylonerna och havsbotten under bron.
*Resultat från forskare vid Lunds tekniska högskola som studerat brons inverkan på havsmiljön från byggnationen och fram till nutid.
Kontinentalbanan genom Malmö
1996 fastställde regeringen provisoriska villkor för bullernivån för samtliga fastigheter längs Kontinentalbanan genom Malmö. Kontrollmätningarna avslutades 2001. År 2008 lämnade Svedab in en prövotidsredovisning. Mark- och miljööverdomstolen beslutade om slutliga villkor sommaren 2016, vilka föreskriver begränsningsvärden för att begränsa bullret från Kontinentalbanan genom Malmö. Bullerskyddande åtgärder ska vidtas med målet att ljudnivå i bostadsrum, undervisnings- och vårdlokaler inte överstiger:
30 dB(A) dygnsekvivalentnivå
45 dB(A) maximalnivå nattetid (kl. 22.00-07.00)
Dessutom ska åtgärder vidtas vid uteplats i anslutning till bostad med målet att säkerställa att ljudnivån inte överstiger 60 dB(A) dygnsekvivalentnivå. Projekteringsarbetet inleddes under 2017 och bullerskärmarna ska stå färdiga hösten 2021.
Noggrann uppföljning av anläggningens påverkan på grundvattnet
För de plankorsningar som ligger under grundvattennivån har Svedab anlagt pumpanläggningar för permanent grundvattenavsänkning vid Yttre Ringvägen och Öresundsbanan. Totalt rör det sig om fem brolägen och för dessa har mark- och miljödomstolen utfärdat fem separata miljödomar.
Svedab mäter och kontrollerar nivåer, flöden och volymer av grundvattnet löpande. Resultaten sammanställs månadsvis. Eventuella avvikelser från normala flöden identifieras och åtgärdas.
I princip återinfiltreras 100 procent av uppumpat grundvatten med undantag för trafikplats Naffentorp. Här har återinfiltreras cirka 80 procent, då det i annat fall finns en risk för att Citytunneln påverkas negativt.
Ett automatiskt övervakningssystem kontrollerar dygnet runt pumpanläggningarnas funktion. Ett drift- och underhållsarbete, främst i förebyggande syfte sker löpande, för att förhindra driftstopp med anledning av igensättning av pumpar, ventiler och ledningar.
Rening av dagvatten eliminerar föroreningarna
Svedab har initierat ett program för regelbundna provtagningar för kontroll av magasinens innehåll. Arbetet påbörjades under 2015 med provtagningar i tre av totalt cirka 20 magasin. Fortsatta provtagningar och utvärderingar har genomförts under 2016 och 2017. Resultaten visar att magasinens funktion är god för att säkerställa att endast låga värden av föroreningar når recipienterna. Även provtagning av sediment i magasinen visar endast ringa ackumulerad föroreningshalt. Efter en dialog med miljöförvaltningen i Malmö under hösten 2017 kommer även vattenprover att tas för att kontrollera förekomst av mikroplaster.
Så nyttjas Kontinentalbanan GENOM MALMÖ idag
Idag trafikeras Kontinentalbanan genom Malmö endast av godstrafik och trafiknivån är nere på i stort sett samma nivå som före Öresundsbrons öppnande. Persontrafiken flyttades till Citytunneln i samband med att den invigdes 2011.


Resultatindikator G4-EN 29
Böter och andra sanktioner för brott mot miljölagstiftning och föreskrifter
Grundvatten
Årets kontrollmätningar visar att inga överskridanden har skett. Svedab uppfyllde således mark- och miljödomstolens föreskrivna villkor för grundvattenavsänkningar vid samtliga brolägen.
Buller
De fåtal stämningsprocesser som förekommit mot Svedab och Trafikverket har främst rört möjlig miljöskada avseende bullerstörningar för fastighetsägare längs med Kontinentalbanan genom Malmö under byggtiden, samt ersättning för sänkta marknadsvärden. Viss ersättning har utbetalats. Buller från motorvägen har hittills inte varit föremål för någon anmälan.
Effektiv resursanvändning som bidrag till en hållbarare utveckling
Svedab har en ambition att sänka energiförbrukningen per liter vatten i pumpstationerna, utan att mark- och miljösomstolens villkor för grundvattensänkning äventyras. För att få en bättre överblick monterades separata elmätare för grundvattenpumparna 2015, med syftet att särskilja energiförbrukningen för dagvatten respektive grundvatten. Mätresultat har levererats kontinuerligt under 2016 och 2017. För fyra av de fem brolägena där grundvattnet pumpas var elförbrukningen, mätt per liter vatten, relativt konstant under hela mätperioden. Förbrukningen för det femte broläget både fluktuerade och totalt sett kraftigt minskade på ett sätt som, mot bakgrund av de övriga pumparnas mätresultat, inte kunde anses vara normalt. Vi har därefter kunnat slå fast att orsaken till minskningen berodde på en felkoppling i samband med nätägarens mätarbyte i slutet av 2016. Felet korrigerades först i början av 2018. Verklig elförbrukning för 2017 kommer aldrig att kunna fastställas. Underlaget i denna rapport baseras istället på summering av Svedabs samtliga elmätare.
Miljövänlig resursanvändning – också ett bidrag till en hållbarare utveckling
Svedab och Öresundsbrokonsortiet har träffat avtal om att under 2018 gemensamt uppföra solcellspaneler vid betalstationen på Lernacken. Svedabs totala energiförbrukning påverkas inte. Den energi som produceras används inom Öresundsbrokonsortiets anläggning. På längre sikt hoppas både Svedab och Öresundsbrokonsortiet på att solcellsenergin ska öka till en nivå motsvarande företagens egna förbrukning.
Resultatindikator G4-EN 3
Energiförbrukningen minskade med 2 procent jämfört med föregående år och låg i allt väsentligt på samma nivå som medelvärdet för de fem senaste åren.
Svedab har ingått avtal som innebär att bolaget från och med 2014 enbart använder el från förnybara energikällor.
Energiförbrukningen
-2 %