Svedab äger och ansvarar för Öresundsförbindelsens landanslutning, järnväg och motorväg inklusive fyra trafikplatser. I ägandet ingår också omfattande markområden utefter järn- och motorvägssträckningen. Här finns en hel del vatten i form av vattendrag, diken och dammar. Vattnet är viktigt, både för vegetation och djurliv, inte minst groddjur. Förar-​ och resandemiljön är viktig. Och det är även miljön vid sidan av. Inte minst för våra viktiga vattenhål längs vägen. Att värna om dem är ett ansvar vi har både här och nu och för kommande generationer.

DE VIKTIGA VATTENHÅLEN

LÄNGS VÄGEN

21 dammar att värna om

Vad är det då för vatten? Vattnet i naturen kommer från olika håll. Det kan vara regnvatten eller smältvatten som rinner av från väg- och markytor eller grundvatten som trängt upp till ytan. Vatten som rinner av från vägytor kan dra med sig föroreningar, ämnen och material som kan ha negativ inverkan på den omgivande miljön. För att förhindra att föroreningar och andra ämnen leds direkt ut i Öresund, har 21 dammar anlagts längs Svedabs anläggning. Dessa dammar brukar benämnas fördröjningsmagasin. Regnvattnet stannar då upp i magasinen, innan det långsamt rinner vidare ut i diken på väg mot Öresund. Eventuella föroreningar stannar då kvar och kan sjunka till botten i dammarna. För att undersöka vattnets kvalitet i dammarna har en omfattande analys och kartläggning genomförts av miljökonsultbolaget WSP Environmental Sverige som gjort provtagningar som analyserats av SYNLAB, ett SWEDAC-ackrediterat laboratorium.

Vattnet och djurlivet

Vatten, växtlighet och djurliv hör ihop i en miljöförenlig symbios likt en kedja där alla delar påverkar varandra. Den analys som genomförts har gjorts för att se vilka negativa ämnen som hamnar i våra dagvattendammar och hur det kan påverka miljön. Samtidigt har det även gjorts en inventering av olika grodarter och deras livsbetingelser i dammarna. Inventeringen ska leda till en handlingsplan för hur grodornas miljö på bästa sätt ska kunna förbättras, ett omvårdnadsprogram som ska fortsätta över tid.

När landanslutningens järnväg och motorväg projekterades planerades det även för att ta hand om det vatten som rinner av vägarna inom det markområde Svedab äger. Det färdiga resultatet är ett sammanhängande system av kulvertar, diken och dammar där vattnet till sist rinner ut i Öresund. På Svedabs uppdrag görs kontinuerliga provtagningar och kartläggningar av vattnets status.

Vatten, växtlighet och djurliv hör ihop i en miljöförenlig symbios likt en kedja där alla delar påverkar varandra. Kartläggningen och analysen har gjorts för att se vilka negativa ämnen som hamnar i våra dagvattendammar och hur det kan påverka miljön. I första hand med avseende på ämnen som biltrafiken kan ge upphov till.

21 dagvattendammar

Vattnet i naturen kommer från olika håll. Det kan vara regnvatten eller smältvatten som rinner av från väg- och markytor eller grundvatten som trängt upp till ytan. Vatten som rinner av från vägytor kan dra med sig föroreningar, ämnen och material som kan ha negativ påverkan på den omgivande miljön. Svedabs ansvarsområde sträcker sig från brofästet till Lockarps trafikplats. Vatten- och sedimentprover har tagits i ett antal dammar och diken och sedan analyserats av SWEDAC-ackrediterade laboratorier. Exempel på det som analyserats: näringsämnen, metaller, pH, absorbans, organiskt föreningar, etc. Prover har tagits från själva vattnet och sedimentet, alltså bottenskiktet.

Eget initiativ

Provtagningen och analysen är ett initiativ som Svedab tagit själv. Det finns inga nationellt fastslagna riktvärden för föroreningshalter i dagvatten. Arbetsgrupper inom Göteborgs stad har dock tagit fram förslag på riktvärden, tänkta som vägledning vid den här typen av undersökningar.

Resultat

Vid en jämförelse med tillämpade riktvärden för dagvatten är halterna av näringsämnen och metaller låga i de dammar som omfattas av kontrollprogrammet för dagvatten. Halterna av näringsämnen är generellt något högre i dikena som ligger nedströms dammarna. Sannolikt är förklaringen att dikena belastas inte bara av vatten från uppströms liggande dammar, utan även av ytavrinning och dräneringsvatten från omgivande åkermark samt av övrigt dagvatten från hårdgjorda ytor i dikenas närhet. Även sedimentproverna visar bra resultat.

När landanslutningens järnväg och motorväg projekterades planerades det även för att ta hand om det vatten som rinner av vägarna inom det markområde Svedab äger. Det färdiga resultatet är ett sammanhängande system av kulvertar, diken och dammar där vattnet till sist rinner ut i Öresund. Analys- och teknikkonsultbolaget WSP genomför på vårt uppdrag kontinuerliga provtagningar och kartläggningar, av vattnets status men också vilka groddjur som lever i och runt våra dammar. Det finns sedan tidigare uppgifter (Artportalen) om förekomst av fyra grodarter i dammarna. Bland annat har grönfläckig padda noterats, en art som endast finns i Skåne och Blekinge. I Sverige är alla groddjur fridlysta.

16 undersökta dammar

Av Svedabs 21 dagvattendammar har 16 ansetts som möjliga och lämpliga för groddjur. Det är också de 16 dammarna som inventerats under våren 2021. I samband med inventeringen av de fysiskt förekommande grodorna togs även vattenprover för att kartlägga, dels om grodor levde i dammarna, dels för att utröna hur väl vattnet fungerar som livsmiljö för grodorna. Vid fältbesöken beskrevs miljön i respektive dagvattendamm och dess direkta närområden. Det sistnämnda är viktigt för groddjurens livsmiljö och övervintring.

Fyra funna groddjursarter

Före inventeringen har förekomst av grodor varit känd i sju av dammarna. Den aktuella inventeringen visade att grodor fanns i 13 av de 16 undersökta dammarna. Sammantaget innebär det att groddjur finns i 15 av de 16 undersökta dammarna. De fyra groddjursarterna är: mindre vattensalamander, större vattensalamander, vanlig padda och ätlig groda.

Hotet

Det finns flera hot mot groddjur. Förutom att vegetationen i och runt dammarna varken får vara för tät eller för gles kan fisk och kräftor vara negativt för vissa groddjur. I samband med inventeringen undersöktes också förekomsten av fisk och kräftor. Båda hittades, bland annat gädda. Fisk hittades i elva av dagvattendammarna, kräftor hittades i tre. Beroende på graden av hot kan utfiskning behöva göras som insats för att skydda groddjurens livsmiljö.

När landanslutningens järnväg och motorväg projekterades planerades det även för att ta hand om det vatten som rinner av vägarna inom det markområde Svedab äger. Det färdiga resultatet är ett sammanhängande system av kulvertar, diken och dammar där vattnet till sist rinner ut i Öresund. Det finns 21 dagvattendammar, varav 16 har kartlagts.

Vattenanalys och grodinventering

Analys- och teknikkonsultbolaget WSP genomför på vårt uppdrag kontinuerliga provtagningar och kartläggningar, dels av dagvattnets status men också att undersöka vilka groddjur som lever i och runt våra dammar. Analysen av det vatten som provtagits har varit bra. Analysens syfte har varit att se vilka ämnen, negativa för miljön, som regnet har spolat av från vägarna ner i dammsystemet.

Åtgärder/vatten

Provtagningen och analysen av ämnen och föroreningar i vattnet är ett initiativ vi själva tagit på Svedab. Resultatet av analyserna fungerar som en utgångspunkt för framtida provtagningar och jämförelser. I takt med att antalet elfordon ökar kommer vi säkerligen att se positiva effekter av det.

Åtgärder/groddjur

Groddjuren lever i och runt dammarna. De kartlagda dammarna har olika förutsättningar för grodornas livsmiljö. Dels behöver de fiskar och kräftor som hotar grodorna fiskas ut. Det finns nu förbättringsförslag för respektive dagvattendamm. Förslagen gäller förbättringar både i dammarna och i området på land runt dammarna. I och runt omkring en del dammar behövs en rensning och gallring av vegetationen, för andra behöver det anläggas ny vegetation. Förslag finns också på att anlägga stenrösen vid ett flertal av dammarna. Det förbättrar och stärker möjligheterna till vilo- och övervintringsmöjlighter för groddjuren. Innan eventuella förbättringsåtgärder genomförs kan det vara aktuellt att söka artskyddsdispens. Detta eftersom samtliga groddjur är fridlysta. Fridlysningen gäller även skydd av arternas livsmiljöer.