Om Svedab
SVEDAB OCH HÅLLBART FÖRETAGANDE
Ambitionen med Svedabs hållbarhetsarbete är att ta ansvar för den påverkan på samhälle, människor och miljö som vår verksamhet har. Det gör vi genom att låta hållbarhet genomsyra och vara vägledande för styrningen av Svedabs verksamhet.
Det här är Svedab
Det statligt ägda Svedab, Svensk-Danska Broförbindelsen SVEDAB AB, har sitt huvudkontor i centrala Malmö. Vår danska motsvarighet är A/S Øresund och tillsammans äger vi Öresundsbrokonsortiet. Öresundsbrokonsortiets huvudkontor ligger i Köpenhamn. Drift och övervakning av Öresundsbron är förlagd till Malmö. Tillsammans delar vi den gemensamma uppgiften att säkerställa en säker och effektiv fast förbindelse mellan Sverige och Danmark.
Svedabs uppdrag
Svedabs uppdrag och ansvar är fastlagt i beslut av Sveriges riksdag, proposition 1990/91:158, och i ett avtal mellan de svenska och danska regeringarna. Svedab bildades 1991 med uppdraget att genom ett konsortium äga, förvalta, driva och underhålla en avgiftsfinansierad fast förbindelse över Öresund för järnvägs- och vägtrafik mellan Köpenhamn och Malmö. Uppförandet av nödvändiga områden och anläggningar för avgiftsupptagning, tullbehandling och passkontroll samt järnvägs- och vägförbindelser till Öresundsförbindelsen från befintliga järnvägs- och vägnät i Sverige omfattades av uppdraget.
Svedabs vision
Att Öresundsregionen är en attraktiv region att besöka och att leva och arbeta i.
Svedabs affärsidé
Svedab ska genom Öresundsbrokonsortiet äga, driva och förvalta Öresundsbron samt äga och förvalta de svenska landanslutningarna så att arbetskraft, studerande, turister och näringsliv på ett enkelt, pålitligt och prisvärt sätt säkert kan färdas över Öresund.
Ägarstruktur och företagsform
Svedab är ett av svenska staten helägt aktiebolag.
Svedab har idag en deltidsanställd på 80 procent och två heltidsanställda; vd, ekonomichef och driftchef. Svedab är medlem i Svenskt Näringsliv. Samtliga anställda utom vd omfattas av kollektivavtal.
Svedabs styrelse består av fyra ledamöter. Styrelsen fattar beslut om långsiktiga liksom kortsiktiga mål och strategier som rör ekonomiska, miljömässiga och sociala frågor. Det finns inga inrättade utskott.
Antal anställda | 2022 | 2021 |
Kvinnor | 1 | 1 |
Män | 2 | 2 |
Totalt | 3 | 3 |
Väsentliga hållbarhetsområden för Svedab
Väsentliga hållbarhetsområden definieras dels genom att de har stor påverkan på våra intressenters beslutsfattande och förväntningar på oss, dels genom att de ger uttryck för den påverkan som verksamheten har på ekonomi, samhälle, människa och miljö. Det är helt enkelt de strategiskt viktigaste frågorna för Svedab och för vårt löpande hållbarhetsarbete. Styrelsen tar årligen ställning till de verksamhetsmål och strategier som ska gälla för det kommande året. Verksamhetsplanen utgår från de väsentliga hållbarhetsmål som antagits. Se även under respektive avsnitt vilka mål och strategier som formulerats.
Ekonomisk hållbarhet

Ekonomi

Indirekt ekonomisk påverkan

Anti-korruption
Miljömässig hållbarhet

Energi

Efterlevnad av lagar, förordningar och föreskrifter
Social hållbarhet

System för hantering av synpunkter och anmälningar

Utvärdering av leverantörer

Kundernas säkerhet och hälsa
En hållbar affärsmodell
Öresundsförbindelsen står för ett långsiktigt värdeskapande genom att länka samman två länder och två regioner och underlätta för arbetskraft, fritidsresande och godstransporter att förflytta sig över Öresund. Förbindelsens utformning och den kontinuerliga verksamheten sker med hänsyn till vad som är ekologiskt motiverat, tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt så att skadliga verkningar på människa och miljö förebyggs.
Öresundsbron – verksamhetens nav
Öresundsbrokonsortiet äger och driver Öresundsbron. Svedab och A/S Øresund äger och förvaltar vardera 50 procent av Öresundsbrokonsortiet. Svedab äger de svenska landanslutningarna till Öresundsbron med ansvar för driften och underhållet av dessa. Svedab, Trafikverket, Region Skåne, och Malmö stad samarbetar för att utveckla och anpassa anläggningen och dess nyttjande i takt med att nya behov uppstår, till exempel med fler trafikplatser och utökad tågtrafik. Integrationen mellan de två länderna Sverige och Danmark är en ständigt pågående process, där Öresundsbron har en central roll som möjliggörare för arbetskraft, fritidsresande och godstransporter att röra sig mellan länderna.
Svedabs intäkter
Rörelseintäkterna kommer i huvudsak från Trafikverket, som betalar för nyttjandet av Svedabs järnvägsanläggning. Svedabs vd är också vd för Arlandabanan Infrastructure AB. Anställningen är förlagd till Svedab som vidarefakturerar hälften av vd:s löne- och lönebikostnader. Bolagets kostnader täcks inte av rörelseintäkterna, eftersom inga vägavgifter tas ut på väganslutningen och banavgifterna inte täcker investeringen i järnvägsanslutningen. Det är Öresundsförbindelsens överskott som långsiktigt ska finansiera de svenska landanslutningarna.
Svedabs driftskostnader
Avskrivningarna på Svedabs anläggning utgör den största posten bland rörelsens kostnader. Resterande del avser direkta drift- och underhållskostnader samt övriga kostnader direkt relaterade till driften av bolaget.
Svedab ska genom omsorgsfull planering av underhålls- och reinvesteringsbehovet trygga det ekonomiska värdet på landanslutningarna. 1999 tecknades drifts- och underhållsavtal med Banverket och Vägverket avseende järnväg respektive motorväg med målsättningen att Svedab efter att Öresundsförbindelsen tagits i bruk skulle ha en så liten organisation som möjligt. Trafikverket har därefter trätt in i Banverkets och Vägverkets ställe. Utöver Trafikverket anlitas entreprenörer för att driva och underhålla grundvatten- och dagvattenanläggningar liksom faciliteterna på rastplats Skånegården. Öresundsbrokonsortiet sköter drift och underhåll av den del av Svedabs järnväg som går genom Lernackentunneln.
Öresundsbrokonsortiets intjäning
Vägtrafiken och järnvägen skapar ett betydande ekonomiskt överskott på Öresundsbron. Den gynnsamma resultatutvecklingen i Öresundsbrokonsortiet har betytt att Svedab de senaste åren också har redovisat betydande överskott.
Stabil trafikutveckling
Av all trafik över Öresund i perioden oktober 2021 till september 2022, var nästan 82 % resor som gjordes via Öresundsbron och Svedabs anläggningar till bron. Under pandemin 2020-2021 var det en kraftig nedgång i personresor, pendlarresor och personbilsresor, samtidigt som godstransporterna under samma period ökade. I början av 2022 släpptes restriktionerna på båda sidorna av Öresund, vilket framförallt ökat den danska fritidstrafiken. Godstrafiken har fortsatt göra nya rekordnoteringar för andra året i rad.
Globala hållbarhetsmål
Svedab och FN:s globala hållbarhetsmål
Med utgångspunkt i Svedabs uppdrag och mot bakgrund av målen för verksamheten, har en genomgång av FN:s 17 globala hållbarhetsmål gjorts, vilken visar att Svedabs mål knyter an till ett antal av de globala målen.

3.6 Till 2020 halvera antalet dödsfall och skador i trafikolyckor i världen.
Så förhåller sig Svedab till målet
God hälsa är en grundläggande förutsättning för en god samhällsutveckling. Svedab har ett starkt engagemang i frågor som rör trafiksäkerhet och ingen ska behöva förolyckas på de anläggningar som bolaget förfogar över.
Läs mer i avsnittet
Svedab och Hållbara relationer

5.1 Avskaffa alla former av diskriminering av alla kvinnor och flickor överallt.
5.5 Tillförsäkra kvinnor fullt och faktiskt deltagande och lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer i det politiska, ekonomiska och offentliga livet.
Så förhåller sig Svedab till målet
Jämställdhet är en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Enkelt uttryckt: kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha lika rättigheter och makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling. Svedab värnar om människors lika värden och tar avstånd från alla former av diskriminering. Vi ställer krav på företag vi samarbetar med.
Läs mer i avsnittet
Svedab och Hållbara relationer

6.5 Senast 2030 genomföra en integrerad förvaltning av vattenresurser på alla nivåer, när så är lämpligt genom gränsöverskridande samarbete.
6.6 Stödja och stärka lokalsamhällenas deltagande i arbetet med att förbättra vatten- och sanitetshanteringen.
Så förhåller sig Svedab till målet
Vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden, liksom en förutsättning för livsmedelsproduktionen. Vattenhantering är en viktig del i vårt ansvar som ägare till och förvaltare av landanslutningarna.
Läs mer i avsnittet
Svedab och Hållbar resursanvändning

7.1 Senast 2030 säkerställa allmän tillgång till ekonomiskt överkomliga, tillförlitliga och moderna energitjänster.
Så förhåller sig Svedab till målet
Global tillgång till förnybar energi och fossilfria bränslen är en förutsättning för att kunna möta de stora klimatutmaningarna. Energiförsörjning är därför ett viktigt ben i vår verksamhet. All Svedabs energiförbrukning kommer idag från förnybara energikällor där även egenproducerad solenergi numera ingår.
Läs mer i avsnittet
Svedab och Hållbar resursanvändning

8.5 Att senast 2030 uppnå full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla kvinnor och män, inklusive ungdomar och personer med funktionsnedsättning, samt lika lön för likvärdigt arbete.
Så förhåller sig Svedab till målet
Många av världens arbetstagare befinner sig i osäkra anställningar med låga löner och begränsad tillgång till både utbildning och socialförsäkringar. Främjandet av anständiga arbetsvillkor är en av många viktiga vägar för att utrota fattigdom. Svedab strävar efter att vara en god arbetsgivare och erbjuder sina anställda bra och trygga arbetsförhållanden.
Läs mer i avsnittet
Svedab och Hållbara relationer

9.1 Bygga ut tillförlitlig, hållbar och motståndskraftig infrastruktur av hög kvalitet, inklusive regional och gränsöverskridande infrastruktur, för att stödja ekonomisk utveckling och människors välbefinnande, med fokus på ekonomiskt överkomlig och rättvis tillgång för alla.
Så förhåller sig Svedab till målet
En väl fungerande och hållbar infrastruktur främjar en ekonomisk tillväxt och utveckling. Det ligger väl i linje med det som Svedab har åstadkommit – en bro som knyter samman Köpenhamn och Malmö till en dynamisk och gränsöverskridande storstadsregion. Vårt ansvar är att säkerställa en säker och effektiv förbindelse mellan länderna.
Läs mer i avsnittet
Svedab och Hållbara regionutveckling

11.2 Senast 2030 tillhandahålla tillgång till säkra, ekonomiskt överkomliga, tillgängliga och hållbara transportsystem för alla. Förbättra trafiksäkerheten, särskilt genom att bygga ut kollektivtrafiken, med särskild uppmärksamhet på behoven hos människor i utsatta situationer, kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättning samt äldre personer.
Så förhåller sig Svedab till målet
Svedabs anläggning är en del av ett viktigt transportsystem som knyter ihop Sverige med övriga Europa. Förutom trafiksäkerheten vill vi att människor enkelt och på ett hållbart sätt ska kunna förflytta sig, där en fungerande kollektivtrafik är en självklarhet. Vår ambition är att vara möjliggörare. Ett av våra bidrag är att persontågstrafik nu tillåts på Kontinentalbanan genom Malmö.
Läs mer i avsnittet
Svedab och Hållbara regionutveckling
Svedab ur ett omvärldsperspektiv
Svedabs intjäningsförmåga
Befolkningstillväxten på båda sidor sundet har under Öresundsbrons första dryga tjugo år stadigt ökat och förstärkt Öresundsregionen som är Nordens största och mest tätbefolkade storstadsregion med fyra miljoner invånare.
Vägtrafiken över Öresundsbron och de svenska landanslutningarna påverkas främst av den makroekonomiska utvecklingen i samhället i kombination med befolkningstillväxten i Öresundsregionen. Ytterligare en viktig faktor är möjligheterna att pendla mellan Sydsverige och Köpenhamnsregionen, vilka successivt förbättrats till exempel genom att Västkustbanan har byggts ut, tågtunneln genom Hallandsåsen och Citytunneln genom Malmö har öppnats och att Kontinentalbanan åter får nyttjas för persontrafik.
Konjunkturen har hitintills setts som den omvärldsfaktor som främst påverkar Öresundsbrokonsortiets intjäningsförmåga och Svedabs resultatutveckling eftersom den ger direkta effekter på trafiken på bron. Under 2020 och 2021 fick vi för första gången i modern tid uppleva hur samhällen påverkas av en pandemi. Under 2022 fortsatte den ekonomiska tillväxten i regionen påverkas genom höjd inflation, höjda räntor och svag svensk krona, vilket fått tydliga följder på flödet av människor, varor och tjänster över sundet, liksom i regionens behov av arbetskraft och bostäder. Pandemin, följt av det rådande konjunkturläget, har inte bara påverkat den ekonomiska tillväxten utan även orsakat fysiska begränsningar för resor över sundet, vilket sammantaget väsentligt påverkat trafiken och den kortsiktiga intjäningsförmågan.
I ett mer marknadsnära perspektiv finns olika regler i svensk respektive dansk lag som kan påverka människors beslut om att bo och arbeta på olika sidor om sundet liksom företagens vilja till etablering eller expansion på båda sidor av sundet. Förändringar av sådana regler sker genom politiska beslut och förändrade regelverk. De gränskontroller som infördes med anledning av pandemin och ambitionen att minska smittspridningen är ett annat exempel på en effekt av händelser i vår omvärld som påverkade vägtrafiken och tågresandet negativt. Från Svedabs sida sker inget politiskt påverkansarbete såvitt gäller andra regler än sådana som berör Svedab.
Öresundsbrons kapacitet
Kontinuerligt görs beräkningarna av broförbindelsens kapacitetsutnyttjande för att se om det finns risk för flaskhalsar i vägsystemet. Öresundsbrokonsortiets prognos fram till 2040 visar på en fortsatt god överkapacitet på brons motorväg. Även för järnvägen finns gott om kapacitet för både fler godståg och persontåg. Flaskhalsarna i systemet ligger f.n. i de två ländernas angränsande infrastruktur.
Malmös stadsutveckling
En snabb förtätning av området kring Svedabs motorväg längs Yttre Ringvägen sker i form av nya handelscentra och nya bostadsområden. Många gånger är det den omedelbara tillgängligheten till motorvägen eller närheten till bra kommunikationer som lockar. Svedabs möjligheter att påverka närområdet längs vår motorväg och järnvägsanläggningar ligger främst i ett nära samarbete med Malmö stad eftersom de innehar planmonopolet och avgör hur marken ska få användas. Tillsammans med Malmö stad och Trafikverket, möjliggjorde vi att persontågstrafiken på Kontinentalbanan genom Malmö kunde återupptas i slutet av 2018, vilket av miljöskäl inte varit tillåtet sedan Citytunneln öppnades för trafik. Detta har förbättrat tillgängligheten till bra kommunikationer i områden som tidigare inte har haft lika bra tillgång till tågtrafik. Det ger också möjlighet att exploatera mark för bostadsändamål som tidigare inte har varit särskilt attraktiv för exploatering. I förlängningen ger alla dessa åtgärder möjlighet till ett ökat trafikflöde över bron, såväl med tåg som med bil och buss.