Social hållbarhet
Svedab och hållbara relationer
Svedab vill på alla sätt verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Viktiga byggstenar är att vi i alla uppdrag och situationer följer tillämpliga lagar och regler samt uppträder omdömesgillt, ärligt och rättvist. God affärsetik berör både Svedabs egen organisation och bolagets omgivning, och inkluderar även riskhantering, anti-korruption samt krav på leverantörer och andra affärspartners.

Mål för hållbara relationer
- Anlita leverantörer som delar de värderingar som kommer till uttryck i Svedabs uppförandekod.
- Nolltolerans mot mutor och korruption.
- Ingen ska behövas skadas allvarligt eller omkomma på Svedabs anläggning.
- Nöjda kunder är en förutsättning för hållbar utveckling.
Strategi för hållbara relationer
- Vara lyhörd för synpunkter på skötseln av anläggningen. Alla synpunkter och frågor ska bemötas och besvaras.
- Prioritera frågor som rör trafiksäkerhet och arbeta för att säkerhetsföreskrifter följs.
Utvärdering av leverantörerna avseende en hållbar utveckling
Fördelarna med att bedriva ett hållbart företagande är många och ju fler som bedriver ett hållbart företagande desto snabbare kan samhället ställa om till det som långsiktigt är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart.
För att få fram ett beslutsunderlag för våra leverantörskontakter tillämpar Svedab sedan tidigare ett verktyg som riskklassificerar leverantörer utifrån ett antal kriterier; geografiska, etiska, miljömässiga och sociala. I samband med det säkerställs att våra leverantörer delar de värderingar som kommer till uttryck i vår uppförandekod. Arbetsrättsliga krav som skäliga villkor avseende lön och arbetstid som bolag med statligt ägande förväntas ställa på leverantörer vid inköp kommer bland annat till uttryck i uppförandekoden. Vid de upphandlingar som genomförts under 2022 har modellen för riskklassificering ersatts av att förfrågningar gjorts redan i anbudsprocessen.
Goda verksamhetsmetoder är centrala framgångsfaktorer för långsiktigt värdeskapande
För Svedab innebär antikorruption att vi ska värna om konkurrens på lika villkor och ta avstånd från exempelvis kartellbildningar liksom otillbörliga ersättningsformer. Ingen i bolaget får utnyttja sin ställning för personlig eller närståendes vinning, på bolagets, leverantörers eller kunders bekostnad. Våra anställda uppmanas också att undvika situationer som innefattar någon form av intressekonflikt.
Utbildning ett viktigt led för att minska riskerna
Svedabs medarbetare ska ha god kännedom om de lagar och regler som ska efterlevas samt kunna förstå och identifiera risker.
En annan viktig del av arbetet med antikorruption är att verka för att leverantörer och samarbetspartners tar sitt ansvar och aktivt arbetar med frågan. I verktyget för riskklassificering av leverantörer ingår även att bedöma risker för korruption.
Resultatindikator GRI 308-1, GRI 414-1
Utvärdering av nya leverantörer på grunder som miljö, arbetsrättsliga och mänskliga rättigheter
Andel upphandlade leverantörer som genomlysts på miljömässiga och sociala grunder: 100 procent.
Svedabs styrelse tog 2021 beslut om att Svedab är en upphandlande enhet enligt upphandlingslagarna och att tillämpningen av upphandlingslagarna ska ske, en ny inköpspolicy antogs och under 2022 upphandlades en upphandlingskonsult. Tillsammans med upphandlingskonsulten har upphandling, med annonsering, skett avseende inköp av försäkringar, pumpdriftsövervakning och städning av rastplats samt påbörjats upphandling av design av års- och hållbarhetsredovisning som beräknas slutföras i början av 2023.
Resultatindikator GRI 416-A
Säkerhetsarbetet är en ständig process
En trafiksäker anläggning är en högst prioriterad fråga
Olyckor i samband med privat resande såväl som i tjänsten, yrkesmässiga transporter och underhållsarbete av landanslutningarna kan i värsta fall leda till personskador och dödsfall liksom orsaka allvarliga skador på Svedabs anläggning. Trafiksäkerhet är därför en viktig och prioriterad fråga.
Målsättningen för det trafiksäkerhetsarbete som bedrivs idag, är den nollvision som fastslagits i ett riksdagsbeslut. Anläggningen ska också vara en säker arbetsplats för alla som utför någon form av arbete på och/eller vid anläggningen och för kringboende och särskilt barn.
Insatser för säkerhet på och kring anläggningen
Säkerhetsarbetet på och runtomkring vår anläggning är under ständig utveckling och med god planering i samband med att nya områden växer fram i och runt Malmö säkerställs att de utformas på ett säkert sätt. Grundläggande är att det är förbjudet för obehöriga att gå eller vistas på Svedabs motorväg och järnväg då risken att komma till skada är stor för den som olovligen eller utan tillstånd befinner sig på Svedabs anläggningar.
Svedabs säkerhetsarbete ur ett barnperspektiv
Utifrån den uttalade nollvisionen är även Svedabs arbete för barns säkerhet på och kring våra anläggningar prioriterat. Utgångspunkten för Svedabs arbete är FN:s barnkonvention och innebär att det alltid ska finnas en analys ur ett barnperspektiv när grannfastigheter till väg- och järnvägsområden planeras och utformas och när Svedabs anläggning moderniseras och utvecklas. Till exempel genom att förlägga lekparker och ytor som stimulerar till lek på ett sådant sätt att de inte lockar till vägens eller järnvägens område.
Svedabs arbete handlar också om att värna barns rättigheter ur ett bredare perspektiv och därför gjordes under 2018 ett arbete där frågor som rör barns säkerhet särskilt studerades. Som en konsekvens av detta arbetet, omfattas barns rättigheter i vårt drift- och underhållsprogram som ett särskilt område, och arbetet fortgår nu med att belysa säkerheten ur ett barnperspektiv vid projekteringsarbete liksom i de plansamråd vi deltar i.
Bakgrund
Under 2017 påbörjades ett arbete med att belysa barns säkerhet och tillgänglighet till Svedabs anläggningar. Utgångspunkten var FN:s barnkonvention och därvid:
- skapa bästa möjliga förutsättningar för barns rörelsefrihet och säkerhet;
- skapa en användbar miljö för barn;
- undanröja hinder för barn att använda transportsystemet;
- tillse att tillgängligheten till viktiga målpunkter för barn beaktas tidigt i den fysiska planeringen samt vid projektering, byggande, drift och underhåll;
- stimulera andra aktörer att ta hänsyn till barns behov av tillgänglighet, säkerhet och god miljö; och
- samråda med barn eller de som företräder barn.
Så säkra är Svedabs landanslutningar
Grundläggande för att nå vår målsättning är att samtliga säkerhetsföreskrifter iakttas och aldrig åsidosätts. Säkerhetsarbetet handlar också om kontinuerligt att utbilda och repetera, inte minst för att minimera riskerna med den mänskliga faktorn. Ytterligare en viktig bit i säkerhetsarbetet är utformningen av själva infrastrukturen. Yttre Ringvägen är en modern, bred och fyrfilig motorväg utformad med flacka slänter för att minska skaderisken vid en avkörning. Öresundsbanan är en dubbelspårig järnväg, belägen mitt emellan Yttre Ringvägens båda motorvägshalvor. Uppbyggda vallar mellan järnväg och motorväg ska minimera risken för krock mellan tåg och vägtrafik. Kontinentalbanan genom Malmö är också en dubbelspårig järnväg och fick vid senaste ombyggnaden inför brons öppnande, ny räls och nya slipers för att minska risken för urspårning.
Svedab följer händelseutvecklingen
I första hand är det Trafikverket genom driftsavtalen som är skyldigt att upprätthålla system för olycksrapportering och genomföra de analyser som ska leda till att säkerheten förbättras. Svedab följer Trafikverkets rapportering.
Incidenter med vilt
Svedab har identifierat ökat antal incidenter där vilt tar sig in på vår motorväg och betalstationen. Incidenter av allvarligt slag har dock ännu inte inträffat. För att komma tillrätta med problematiken utreddes huruvida viltstängsel skulle kunna vara ett alternativ, men som första åtgärd valdes istället att bredda den växtfria zonen närmast vägen. Åtgärden vidtogs 2018 och Öresundsbrokonsortiet har rapporterat en minskning av både antalet tillbud och av kunder rapporterade incidenter sedan dess.
Förebygga felkörningar
Svedab har analyserat och tagit fram förslag till hur antalet felkörningar från den svenska sidan i riktning mot betalstationen vid Lernacken kan minskas. Förslaget innebär förstärkt skyltning på sträckan mellan trafikplats Vintrie och betalstationen, som tydligare ska uppmärksamma bilisterna på vilken som är den sista avfarten mot Malmös lokala gatunät. Konsortiet har under 2022 monterat sensorer för att upptäcka felkörare. Ljusskyltar tänds för att uppmärksamma felkörarna att de kör i fel riktning samt även informera övrig trafik att det kommer möte. Systemet har redan gett gott resultat då många av felkörarna stannar vid skyltarna. Under det första halvåret som skyltarna var i drift noterades 16 felkörare, av vilka 10 blev uppmärksammade med hjälp av skyltarna.