Miljömässig hållbarhet
Svedab och hållbar resursanvändning
Svedabs verksamhet genomsyras av ett aktivt miljöarbete som syftar till att begränsa miljöpåverkan på och kring landanslutningar. Vi har säkerställt att all energi som vi förbrukar är förnybar, vi har tidigare år investerat i en solcellsanläggning, som är placerad på vår fastighet och vi ser till ett livscykelperspektiv vid val av material och kemikalier.

Mål för en hållbar resursanvändning
- Svedab ska följa lagar, förordningar och föreskrifter.
- 100 procent av förbrukad energi ska vara förnybar.
- Svedab ska på sikt minska energiförbrukningen.
Strategi för hållbar resursanvändning
- Agera föredömligt och proaktivt med ett aktivt miljötänk.
- Aktivt samarbeta med entreprenören utan att det sker på bekostnad av risk för överskidande av beslutade miljödomar.
Miljölagstiftningen – en del av Svedabs vardag
Svedab bevakar och kontrollerar löpande att utfärdade miljödomar avseende buller och grundvatten följs.
Tillståndspliktig verksamhet
Svedab, och Öresundsbrokonsortiet, bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt miljöbalken och i enlighet med de beslut som har fattats av regeringen, koncessionsnämnden, vattendomstolen och mark- och miljödomstolen.
Tillståndsplikten avser byggande och drift av Öresundsbron och de svenska landanslutningarna. Miljöpåverkan sker främst genom buller, avfall och utsläpp i luften från väg- och tågtrafik samt bortledning av grundvatten. Svedab har idag två miljömässiga åtaganden: att årligen kontrollera vattenflödena kring bolagets grundvattenavsänkningar samt att innehålla bullervillkor längs anläggningen.
Grundvatten
Svedab måste löpande bevaka och kontrollera att utfärdade miljödomar avseende grundvatten följs enligt ett särskilt kontrollprogram. Därför rapporteras området under regelefterlevnad.
Buller
Till skillnad från grundvatten behöver bullret från tågtrafiken längs Kontinentalbanan genom Malmö inte löpande mätas och kontrolleras.
Klagomål avseende tågbuller ska enligt nuvarande kontrollprogram hanteras av miljöförvaltningen i Malmö. Miljöförvaltningen kan i sin tur ålägga Svedab att kontrollera bullernivån på ett eller flera ställen längs banan.
Öresundsförbindelsen har redan från början utformats med hänsyn till vad som är ekologiskt motiverat, tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt så att skadliga verkningar på miljön förebyggs vilket i sin tur har medfört att varje del av bygget och den fortsatta driften har genomsyrats av ett långsiktigt värdeskapande. Detta har gett gott resultat då förbindelsens ekonomiska konstruktion hittills har visat sig uthållig och inte heller har farhågorna om broförbindelsens negativa effekter på miljön besannats. Tvärtom visar forskning* att havsmiljön kring bron är den bästa i Öresund vilket gjort att Europas största musselkoloni har etablerat sig på pylonerna och havsbotten under bron.
*Resultat från forskare vid Lunds tekniska högskola som studerat brons inverkan på havsmiljön från byggnationen och fram till nutid.
Kontinentalbanan genom Malmö
Mark- och miljööverdomstolen beslutade om slutliga bullervillkor 2016, vilka föreskriver begränsningsvärden för att begränsa bullret från Kontinentalbanan genom Malmö. Bullerskyddande åtgärder ska vidtas med målet att ljudnivå i bostadsrum, undervisnings- och vårdlokaler inte överstiger:
30 dB(A) dygnsekvivalentnivå
45 dB(A) maximalnivå nattetid (kl. 22.00-07.00)
Dessutom ska åtgärder vidtas vid uteplats i anslutning till bostad med målet att säkerställa att ljudnivån inte överstiger 60 dB(A) dygnsekvivalentnivå. Projekteringsarbetet avslutades 2018 och de nya bullerskärmarna uppfördes av Trafikverket och stod färdiga sommaren 2021.
Noggrann uppföljning av anläggningens påverkan på grundvattnet
För de plankorsningar vid Yttre Ringvägen och Öresundsbanan som ligger under grundvattennivån har Svedab anlagt pumpanläggningar för permanent grundvattenavsänkning. Totalt rör det sig om sänkning av grundvatten vid fem brolägen och för dessa har mark- och miljödomstolen utfärdat fem separata miljödomar.
Svedab mäter och kontrollerar löpande nivåer, flöden och volymer av grundvattnet vid de fem brolägena. Resultaten sammanställs månadsvis. Eventuella avvikelser från normala flöden identifieras och åtgärdas.
I princip återinfiltreras 100 procent av uppumpat grundvatten med undantag vid trafikplats Naffentorp. Här återinfiltreras cirka 80 procent, då det i annat fall fanns en risk för att Citytunneln skulle kunna påverkas negativt.
Ett automatiskt övervakningssystem kontrollerar dygnet runt pumpanläggningarnas funktion. Ett förebyggande underhållsarbete sker löpande för att förhindra eventuella driftstopp orsakade av igensättning av pumpar, ventiler och ledningar.
Svedab färdigställde 2020 en prövotidsredovisning avseende grundvattenanläggningen vid trafikplats Naffentorp. Redovisningen översänds till mark- och miljödomstolen enligt miljödom. Huvudförhandling hölls hösten 2022 och dom meddelades i början av 2023.
Rening av dagvatten eliminerar föroreningarna
Svedab initierade 2015 ett program för regelbundna provtagningar för kontroll av dagvattenmagasinens innehåll. Provtagningar och utvärderingar har genomförts kontinuerligt. Resultaten visar att endast låga värden av föroreningarna når recipienterna. Under hösten 2018 konstaterades dock högre förekomst av koppar och zink än vanligt i några av vattenproven. Detta förklarades av den mycket nederbördsfattiga sommaren som inte fyllt på dagvattenmagasinen och inte heller spolade av vägbanan från partiklar under en lång tidsperiod. När sedan höstregnen drog in blev metallhalterna som högst efter de första regnen. Provtagning av bottensediment i magasinen visar endast ringa ackumulerad föroreningshalt. De högsta halterna av förorenade sediment finns där mest dagvatten passerar.
Efter en dialog med miljöförvaltningen i Malmö har även vattenprover tagits för att kontrollera förekomst av mikroplaster. Mikroplaster har detekterats i samtliga prover, i varierande mängder. Polyeten (PE), polypropen (PP), polystyren (PS), PMMA (plexiglas) polyuretan (PU) och PET förekommer i störst mängd. Miljöfarliga plaster som PVC och PTFE (teflon) har inte detekterats alls eller i mängder i nivå med detektionsgränsen. Nationella riktvärden saknas för mikroplaster varför det inte har gått att avgöra om uppmätta mängder är normala för dagvatten.
Böter och andra sanktioner för brott mot miljölagstiftning och föreskrifter
Grundvatten
Årets kontrollmätningar av innehållna grundvattennivåer visar att inga överskridanden har skett. Svedab uppfyllde således mark- och miljödomstolens föreskrivna villkor för grundvattenavsänkningar vid samtliga brolägen.
Buller
De fåtal stämningsprocesser som tidigare förekommit mot Svedab och Trafikverket har främst rört möjlig miljöskada avseende bullerstörningar för fastighetsägare längs med Kontinentalbanan genom Malmö under byggtiden, samt ersättning för sänkta marknadsvärden. Ingen ersättning har utbetalats under 2022. Buller från motorvägen har hittills inte varit föremål för någon anmälan.
Resultatindikator GRI 302-1
Elförbrukningen minskade med 16 procent 2022.
Svedab har ingått avtal som innebär att bolaget från och med 2014 enbart använder el från förnybara energikällor.
Svedab har i samarbete med Öresundsbrokonsortiet investerat i en solcellsanläggning vid betalstationen på Lernacken. Anläggningens storlek är maximalt 500 kW, vilket är dagens gräns för energibeskattning. En högre nivå skulle innebära att Svedab skulle klassificeras som energibolag. Syftet med anläggningen är att bidra till produktion av grön el och att långsiktigt minska kostnaden för den egna elförbrukningen. Svedabs investering uppgår till 37,5 procent av den totala investeringen och får därför tillgodoräkna sig motsvarande andel av elproduktionen, vilken motsvarar 208 kW under 2022. Svedab upplåter mot ett arrende även den mark som anläggningen är uppförd på. Livslängden beräknas uppgå till 30 år. Svedab säljer ingen egenproducerad solenergi.
Någon bränsleförbrukning i övrigt att rapportera om finns inte i verksamheten.
Energiförbrukningen
-16 %