
EN FRAMTIDSRÖRELSE
DEN HÅLLBARA VARDAGEN
DelårsRapport
jan – SEP 2023
Nettoomsättning
9 (9) MSEK
Rörelseresultat
-48 (-43) MSEK
Resultat från andelar i Öresundsbrokonsortiet
921 (570) MSEK
Resultat från övriga finansiella poster
-57 (-24) MSEK
PERIODENs resultat
648 (399) MSEK
Resultat per aktie
81 012 (49 889) SEK

EN FRAMTIDSRÖRELSE
DeN HÅLLBARA VARDAGEN
I Skåne bor det cirka 1 400 000 personer, i Region Hovedstaden cirka 1 900 000 personer och i Region Sjælland cirka 900 000. Totalt har Öresundsregionen mer än fyra miljoner invånare. Om även Halland räknas in, har vi en samlad region på ca 4,5 miljoner människor. Det motsvarar drygt en fjärdedel av befolkningen i de två länderna tillsammans.
Trafik och miljö
Förutom trafiken som genereras inom Öresundsregionen tillkommer trafik med start- och slutpunkt utanför regionen. Här ska även räknas in privata turistresor och kommersiell person- och godstrafik till, från och genom regionen. Det är för den stora mängden människor och deras behov Svedab finns, som förutom att vara delägare i Öresundsbrokonsortiet också har det direkta ansvaret för landanslutningarna på den svenska sidan av Öresundsbron. Varje dygn görs cirka 19 000 överfarter med olika typer av fordon och tåg över Öresundsbron. Svedab blir på det här sättet en del i den infrastruktur som underlättar människornas vardag och bidrar till ekonomisk tillväxt och kulturellt utbyte i regionen, men även i de två länderna som helhet. Att hålla och driva anläggningarna påverkar även miljön. Här har Svedab en viktig uppgift: att se till att anläggningarna som bolaget äger direkt eller indirekt förvaltas så hållbart som möjligt.
Vatten, grodor…
Ambitionen med Svedabs hållbarhetsarbete är att ta ansvar för den påverkan verksamheten har på samhälle, människa och miljö. När järnvägs- och motorvägsanslutningarna projekterades planerades det också för att ta hand om det dagvatten som rinner av vägarna. Det blev ett sammanhängande system av kulvertar, diken och dammar där vattnet till slut rinner ut i Öresund. Svedab gör regelbundet omfattande kartläggning av dagvattnets kvalitet och status via provtagningar och analyser av vattnet och sedimenten i dagvattendammarna. I dammarna finns numera även groddjur. För dem finns ett särskilt program för att skydda både grodorna och deras livsmiljö.
…och träd
När förbindelsen byggdes ansvarade Svedab även för området runtomkring spår och väg. Här planterades närmare 300 000 träd och buskar. Det var ett grönt projekt som dels syftade till att återställa ytorna efter anläggningsarbetet, men också för att göra det visuellt tilltalande. Samtidigt fungerar vegetationen som ett bullerskydd och ett luftfilter som suger upp växthusgaser och minskar spridningen av skadliga partiklar. I landskapet finns också inplanerade gröna stråk. Allt för att skapa en miljö där både människor och djur kan röra sig säkert över och under Svedabs anläggningar.
Statiskt men dynamiskt
Den statiska, fasta anläggningen, finns där för att skapa ett dynamiskt liv där människor kan röra sig enkelt och fritt och samhället kan utvecklas. Samtidigt ska de miljömässiga aspekterna balanseras för en långsiktig hållbar vardag – en framtidsrörelse.
Fakta och statistik från Øresundsinstituttet
Året i korthet
Intäkter
Nettoomsättningen som blev i stort oförändrad, 9 (9) MSEK avser i huvudsak avgifter som Trafikverket erlägger för rättigheten att använda Svedabs järnvägsanläggning.
Rörelseresultat
Löpande driftkostnader blev något högre jämfört med motsvarande period 2022, vilket främst beror på att asfalteringsarbete utförts vid trafikplats Vintrie under 2023. Rörelseresultatet blev därmed -48 (-43) MSEK.
Resultat efter finansiella poster
Resultat från andelar i intresseföretag
Intäkterna blev 163 MDKK högre (9,9 procent) än motsvarande period 2022, men även 237 MDKK högre än motsvarande period 2019. Vägtrafiken över Öresundsbron har återhämtat sig väl efter Covid-19-pandemin och nivån på intäkterna har därmed överträffat 2019 års nivå. Rörelseresultatet är 148 MDKK bättre än motsvarande period 2022. Resultatandelen från Öresundsbrokonsortiet ökade från 570 till 921 MSEK.
Genomsnittskursen för den danska kronan uppgick till 1,54 (1,42).
Den 24 februari 2022 angrep Ryssland grannlandet Ukraina och en storskalig invasion inleddes. Utgången av kriget är oviss. Omfattande restriktioner främst riktade mot Ryssland, ryska banker och ryskt flyg infördes omgående vid krigets början. Konsekvenserna av kriget är osäkra, men bedöms påverka internationellt resande och handel under en oöverskådlig framtid, därtill kommer den ökade risken för sabotage mot kritisk infrastruktur, såväl inom Ukraina, som i övriga Europa, där sprängningen av rörledningar utanför Bornholm och ytterligare misstänkta sabotage mot energiinfrastruktur i Östersjön är några exempel. Under slutet av 2022 och fortsatt under 2023 har andra faktorer, såsom hög valutakurs, hög inflation och högre räntenivåer blivit osäkerhetsfaktorer som påverkar Svedabs resultatandel från Öresundsbron. Även fortsättningsvis bedöms dessa risker vara stora.
Finansiella intäkter och kostnader
Räntekostnaderna har ökat markant jämfört med motsvarande period föregående år, varför räntenettot försämrats, -57 (-24) MSEK.
Periodens resultat
Nettoresultatet blev väsentligt högre jämfört med motsvarande period 2022, 648 (399) MSEK, som en direkt följd av hur Svedabs andel av resultatet i Öresundsbrokonsortiet utvecklades.
Personal
Medelantalet anställda var 3 (3).