En del av kretsloppet
Trafikplats NAFFENTORP
Delårs-
rapport
jan – JUN 2021
Nettoomsättning
5 (5) MSEK
Rörelseresultat
-51 (-31) MSEK
Resultat från andelar i Öresundsbrokonsortiet
209 (258) MSEK
Resultat från övriga finansiella poster
-22 (-20) MSEK
PERODENs resultat
108 (163) MSEK
Resultat per aktie
13 477 (20 391) SEK
Våra trafikplatser, som är en del av Svedabs anläggning, fyller flera funktioner och syften. Vid planeringen ställdes höga krav både på säkerhet och på att eliminera och begränsa negativa konsekvenser för människa, djur och natur. Men också att förhöja miljökvaliteter där så är möjligt. De ska självklart också underlätta för människor att ta sig från a till b för arbete, rekreation och möten med andra människor. Trafikplatserna blir här en del av människors och samhällets kretslopp.
TRAFIKPLATS NAFFENTORP – EN LILLEBROR
Från Öresundsbrons svenska fäste passeras ett antal trafikplatser utefter motorvägen. Efter trafikplats Vintrie kommer Naffentorp. Naffentorp är ett gammalt namn på en by i socknen. Byn var en så kallad rundby av europeisk typ, det vill säga: byggnaderna placerades mer eller mindre i cirkelform. Under utgrävningarna inför brobygget hittades en stor bronsåldersboplats, vilket tolkas som att byn är äldre än omgivande byar i den gamla socknen.
Vår trafikplats, Naffentorp, är dock mindre än övriga av våra trafikplatser. Man skulle kunna säga att Naffentorp är en lillebror till trafikplats Petersborg en liten bit bort utefter motorvägen. När Öresundsförbindelsen projekterades och byggdes fanns det inte någon planerad trafikplats där Naffentorp ligger idag. Den tillkom istället när Ikea planerade att bygga ett nytt varuhus i Svågertorp. Både Svågertorp och angränsande områden, inte minst Hyllie, har ju under åren efter Öresundsförbindelsen genomgått en betydande utbyggnad, av både bostäder och kommersiell verksamhet. Ikea presenterade en trafikanalys som visade att det lokala trafiknätet var underdimensionerat för kunderna till ett eventuellt nytt varuhus. Det bedömdes också att det fanns risk för köbildning på Yttre Ringvägen.
Den generella utvecklingen i området, tillsammans med Ikeas önskemål, innebar att Svedab tillsammans med dåvarande Vägverket och Malmö stad projekterade och byggde trafikplats Naffentorp där Yttre Ringvägen korsar Pildammsvägen. Resultatet blev en avlastning av inte bara stadens inre gator utan även av andra trafikplatser. Naffentorp bidrar nu även till en smidigare av- och påfart för resande över Öresundsbron.
Perioden i korthet
Intäkter
Nettoomsättningen som blev oförändrad, 5 (5) MSEK, avser i huvudsak banavgifter som Trafikverket erlägger för rättigheten att använda Svedabs järnvägsanläggning.
Rörelseresultat
Löpande driftkostnader blev oförändrade jämfört med motsvarande period föregående år. Utrangering av utbytta bullerskärmar längs Kontinentalbanan genom Malmö ledde till en utrangeringsförlust på 20 MSEK, varför rörelseresultatet blev motsvarande lägre, -51 (-31) MSEK. Se även Övriga upplysningar.
Resultat efter finansiella poster
Resultat från andelar i intresseföretag
Reglerna för inresor till Sverige och Danmark till följd av pandemin fortsatte att påverka vägtrafiken över Öresundsbron. Intäkter blev 64 MDKK lägre (9 procent). Rörelseresultatet hamnade ungefär i nivå med motsvarande period föregående år medan räntekostnaderna kopplade till realräntelån ökade till följd av ökad inflation vilket ledde till att resultatandelen minskade från 258 till 209 MSEK. Genomsnittskursen för den danska kronan uppgick till 1,36 (1,43).
Finansiella intäkter och kostnader
Ränteintäkterna blev 2 MSEK lägre och förklaras av att Svedab under året genom utdelning återbetalade fordringar avseende aktieägartillskott som löper med ränta. Räntekostnaderna blev oförändrade varför räntenettot ökade, -22 (-20) MSEK, jämfört med första halvåret 2020.
Periodens resultat
Nettoresultatet blev lägre jämfört med första halvåret 2020, 108 (163) MSEK, som en följd av hur Svedabs andel av resultatet i Öresundsbrokonsortiet utvecklades.
Personal
Medelantalet anställda var 3 (3).