VD har ordet
En förbindelse som bygger på hållbara och affärsmässiga principer
I över 15 år har Öresundsbron haft en central roll i Öresundsregionen för arbetskraft, fritidsresande och för smidiga transporter av gods. Svedabs ansvar som delägare i Öresundbrokonsortiet är att tillsammans med bolagets danska motsvarighet A/S Øresund upprätthålla en säker förbindelse med hög tillgänglighet. I Svedabs uppdrag ryms också ett ansvar för att säkra en affärsmässig utveckling och ett långsiktigt och positivt kassaflöde. Mot den bakgrunden kan jag konstatera att under 2016 nådde trafikflödet över bron sin allra högsta nivå någonsin. I snitt trafikerades bron av 20 300 vägfordon per dag och totalt under året passerade cirka 7 424 000 vägfordon över bron. Den ökade vägtrafiken gjorde att vägintäkterna ökade, vilket bidrog till ett starkt resultat i Öresundsbrokonsortiet. För Svedabs del uppgick resultatandelen till 735 miljoner kronor.
Svedabs möjlighet att aktivt driva utvecklingen
Svedabs ambition är att verka för att bolagets anläggning används på ett sätt som gynnar regionen. Svedab har därför tillsammans med Trafikverket och i samverkan med Malmö stad ansökt om att få tillstånd för att återuppta persontågstrafiken på Kontinentalbanan med möjlig start under 2018. En sådan möjlighet skulle innebära att en del av tågtrafiken leds genom de östra delarna av Malmö där en etablering av nya stationer skulle möjliggöra ökad tillgänglighet till den regionala kollektivtrafiken och därmed bidra till en större rörlighet för de boende. Därtill kan initiativet bidra till att öppna upp för exploatering av mark i närhet av stationslägena, till exempel för bostäder.
En säker anläggning ur fler perspektiv
I Svedabs övergripande ansvar för Öresundsbron ingår att se till att den ska vara öppen och farbar för väg- och järnvägstrafik dygnet runt, året runt. Det är endast av säkerhetsskäl som det kan bli aktuellt att stänga av bron, såsom stark vind, nedisning eller en trafikolycka.
I Svedabs uppdrag ryms även ansvaret för att utföra drift och underhåll av de svenska landanslutningarna på ett sätt som garanterar resenärerna en säker transport. Det handlar bland annat om ett förebyggande arbete med att se till att anläggningen är utformad på ett sätt som försvårar för människor att komma upp på vägbana eller spår och därmed riskera att skadas eller förolyckas. Under 2017 kommer därför de svenska landanslutningarna, den en mil långa motorvägen respektive två mil långa järnvägen, att utvärderas utifrån ett barnsäkerhetsperspektiv.
En hållbar broförbindelse
Svedabs viktigaste hållbarhetsaspekter är en sammanvägning av de frågor som är av störst strategisk vikt för Svedab, respektive fångar de frågor som bolagets intressenter håller som viktigast. Resultatet av genomlysningen, som gjordes 2015 enligt GRI, utgör ett av de viktigaste verktygen för det fortsatta arbetet med att leverera en hållbar landanläggning.
I några fall gjorde intressenterna oss uppmärksamma på frågor som Svedab tidigare inte identifierat som mest väsentliga. Till exempel på de krav som kommer med rollen som dominerande aktör i regionen, där brons marknadsandel av den totala vägtrafiken över Öresund uppgår till 80 procent. Det har föranlett Svedab att i årets redovisning tydliggöra bolagets syn på konkurrenssituationen och hur bolaget på ett ansvarsfullt sätt agerar för att dynamiken i regionen inte ska hämmas.
Överlag har intressentdialogerna varit värdefulla för att utveckla Svedabs synsätt och de åtgärder som bör vidtas för att driva arbetet framåt. GRI-ramverket har även varit ett bra stöd i utvecklingen av styrningen av varje väsentlig aspekt.
Med utgångspunkt i Svedabs uppdrag och mot bakgrund av målen för verksamheten, gjordes under året en genomgång av FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Den visar att Svedabs hållbarhetsmål på många sätt knyter an till ett antal av de globala målen och kombinationen gör att bolagets ambitioner inom varje område förtydligas.
Öresundsbron ska fortsatt vara en viktig motor för utvecklingen av Nordens största och mest tättbefolkade storstadsregion. Svedabs del i detta handlar om att tillhandahålla en hållbar och öppen broförbindelse som i kraft av ökad handel och en gemensam arbets- och bostadsmarknad främjar integrationen. En förbindelse som bidrar till att skapa en gemensam svensk-dansk Öresundsregion där människor bor, arbetar och samverkar.
Malmö, mars 2017
Ulf Lundin
VD Svedab
”Svedabs ambition är att verka för att bolagets anläggning används på ett sätt som gynnar Malmö som stad. Svedab har därför tillsammans med Trafikverket och i samverkan med Malmö stad ansökt om att få tillstånd för att återuppta persontågstrafiken på Kontinentalbanan med möjlig start under 2018.”
Svedab ur ett omvärldsperspektiv
”Vår verksamhet påverkas av förhållanden i omvärlden. Trafikflödet, som är avgörande för Svedabs intjäning, är direkt kopplat till utvecklingen av den ekonomiska tillväxten, behovet av arbetskraft och boendekostnaderna i regionen.”
Ulf Lundin, VD Svedab
Svedabs intjäningsförmåga
Den omvärldsfaktor som främst påverkar Svedabs intjäningsförmåga är konjunkturläget, vilket får direkta effekter för trafikutvecklingen över bron. När den ekonomiska tillväxten i regionen påverkas i någon riktning får det tydliga följder i omfattningen på flödet av människor, varor och tjänster över sundet, liksom i regionens behov av arbetskraft och utveckling på bostadsmarknaden.
I Öresundsregionen sker också en tydlig urbanisering – som är en av de stora makrotrenderna och handlar om en omfattande inflyttning till större städer. Befolkningstillväxten på båda sidor sundet förstärker Öresundsregionen som redan är Nordens största och mest tätbefolkade storstadsregion med nära fyra miljoner människor.
Svedabs möjligheter att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar i omvärlden görs främst genom bolagets finansstrategiska arbete vars målsättning är att uppnå lägsta möjliga finansieringskostnader för förbindelsen under dess ekonomiska livstid. Därtill görs ett aktivt och systematiskt arbete med att bedöma trafikutvecklingen på såväl kort som lång sikt, samt att säkerställa att de långsiktiga underhålls- och reinvesteringskostnader är under kontroll.
Trafikutvecklingen
Trafiktillväxten över Öresundsbron påverkas främst av den makroekonomiska utvecklingen i samhället i kombination med befolkningstillväxten i Öresundsregionen. Möjligheterna att pendla mellan Sydsverige och Köpenhamnsregionen har också förbättrats genom att exempelvis tågtunneln genom Hallandsåsen nu är i bruk tillsammans med att tåg och bussar länkas samman effektivare.
Gränskontrollerna – en effekt av händelser i vår omvärld – har t ex haft påverkan på vägtrafiken liksom resandet med tåg.
I ett mer marknadsnära perspektiv finns olika former av ej harmoniserade regler i svensk respektive dansk lag, så kallade gränshinder, som kan påverka människors beslut om att bo och arbeta på olika sidor om sundet liksom företagens vilja till etablering eller expandering på båda sidor av regionen. Förändringar av gränshinder sker främst genom politiska beslut och förändrade regelverk. Från Svedabs sida sker inget politiskt påverkansarbete såvitt gäller att eliminera gränshinder.
Öresundsbrons kapacitet
Kontinuerligt görs beräkningar av broförbindelsens kapacitetsutnyttjande i framtiden för att se om det finns risk för flaskhalsar i vägsystemet. Öresundsbrokonsortiets prognos fram till 2040, baserad på en årlig trafikökning på 2,5 procent, visar på en fortsatt god överkapacitet över bron. Även för järnvägen finns gott om plats för både fler godståg och persontåg per dygn.
Malmös stadsutveckling
En relativt snabb förtätning av området kring Svedabs motorväg längs Yttre Ringvägen sker nu i form av nya handelscentra och nya bostadsområden. Många gånger är det den omedelbara tillgängligheten till motorvägen eller närheten till bra kommunikationer som lockar. Svedabs möjligheter att påverka närområdet längs vår motorväg och järnvägsanläggningar ligger främst i ett nära samarbete med Malmö Stad eftersom de innehar planmonopolet och avgör hur marken ska få användas. Tillsammans med Malmö Stad och Trafikverket arbetar vi för att persontågstrafiken på Kontinentalbanan ska bli möjlig att återupptas, vilket skulle öka tillgängligheten till bra kommunikationer i områden som idag inte är gynnande. Det ger också möjlighet att exploatera mark för bostadsändamål som idag inte är särskilt attraktiv. I förlängningen ger alla dessa åtgärder möjlighet till ett ökat trafikflöde över bron, såväl med tåg som med bil och buss.