Om Svedab
SVEDAB OCH HÅLLBART FÖRETAGANDE
Ambitionen med Svedabs hållbarhetsarbete är att ta ansvar för den påverkan på samhälle, människor och miljö som vår verksamhet har. Det sker genom en integrering av hållbarhetsområden i verksamhet och styrning av Svedab. I vår hållbarhetsredovisning berättar vi mer om våra väsentligaste områden och hur arbetet med dessa utvecklar verksamheten mot ett hållbart företagande.
Det här är Svedab
Det statligt ägda Svedab, med huvudkontor i centrala Malmö, är en förkortning av Svensk-Danska Broförbindelsen SVEDAB AB. Vår danska motsvarighet är A/S Øresund och tillsammans äger vi Öresundsbrokonsortiet. Öresundsbrokonsortiets huvudkontor ligger i Köpenhamn medan centrum för bland annat drift och övervakning av Öresundsbron är förlagd till Sverige. Vi delar den gemensamma uppgiften att säkerställa en säker och effektiv förbindelse mellan Sverige och Danmark. Mer information om Öresundsbrokonsortiet och hur ägarna utövar sitt inflytande finns under avsnittet Om Öresundsbrokonsortiet.
Svedab i siffror
Nettoomsättning
(MSEK)
9 (6)
Eget kapital
(MSEK)
855 (336)
Resultatandel i Öresundsbrokonsortiet (MSEK)
735 (403)
Balansomslutning
(MSEK)
6 407 (5 766)
Årets resultat
(MSEK)
481 (223)
Svedabs vision
Att Öresundsregionen är en attraktiv region att besöka och att leva och arbeta i.
Svedabs affärsidé
Svedab ska som hälftenägare i Öresundsbrokonsortiet, verka för en hållbar utveckling av Öresundsbron och därmed bidra till regionens tillväxt. Svedab ska också ansvara för de svenska landanslutningarna till bron.
En hållbar affärsmodell
Öresundsbron bidrar till att stärka Öresundsregionen genom att underlätta för arbetskraft, fritidsresande och gods att röra sig över gränsen. Tåg- och vägtrafiken över bron skapar årligen ett betydande ekonomiskt överskott.
Öresundsbron är finansierad med lån som tas upp på den internationella finansmarknaden. Det är användarna som i första hand ska betala investeringskostnaden och driften av bron. Redan när avtalet med Danmark, om att bygga bron, behandlades av den svenska riksdagen år 1991 konstaterades att Öresundsbrons potential för att kunna skapa ett betydande ekonomiskt överskott var god. Därtill möjligheten att även finansiera investeringen i de svenska landanslutningarna samt kostnaderna för att äga och förvalta dessa.
Cirka två tredjedelar av Öresundsbrokonsortiets intäkter genereras av vägtrafiken. Det är också den del av intäkterna som konsortiet kan påverka med hjälp av en prisstrategi, som utgör ett centralt verktyg för den ekonomiska styrningen. Prisstrategin godkänns årligen av konsortiets styrelse.
Cirka en tredjedel av intäkterna genereras av avgifter för disposition av järnvägen på bron. Storleken på avgiften är reglerade i ett tilläggsavtal mellan Sverige och Danmark. Avgiften för att disponera järnvägen påverkas inte av antal tåg eller resenärer utan utgör en fast avgift som erläggs av de båda staterna och regleras årligen i takt med inflationen. Förhållandet mellan intäkterna från bana respektive vägtrafik har varit i stort sett detsamma sedan bron öppnades för trafik.
Öresundsbrokonsortiet redovisade för 2016 ett betydande rörelseöverskott liksom nettovinst värderad enligt svenska redovisningsmetoder(1). Resultatutvecklingen betydde också att Svedab gjorde ett starkt resultat 2016.
Svedabs intäkter kommer i huvudsak från Trafikverket, som betalar för nyttjandet av Svedabs järnvägsanläggning. Tanken bakom Svedabs affärsmodell är att bolagets egna intäkter endast till en mindre del ska bidra till kostnaderna. Resterande del ska täckas av resultatandelen i konsortiet. Ägarna kommer att börja göra uttag av kontanta medel när konsortiet redovisar fritt eget kapital. Tills detta är möjligt lånar Svedab av Riksgälden för att kunna betala löpande utgifter. Drift och underhåll liksom reinvesteringar planeras noga med syftet att långsiktigt trygga det ekonomiska värdet på landanslutningarna.
(1) Marknadsvärdering av finansiella instrument tillämpas inte.
Integration och trafikutveckling går hand I hand
Integration mellan Sverige och Danmark är en ständigt pågående process där Öresundsbron har en central roll som möjliggörare för arbetskraft, fritidsresande och gods att röra sig över gränsen. Med undantag för åren som följde finanskrisen har trafiken över bron stadigt ökat. God ekonomisk utveckling under 2016 i både Sverige och Danmark bidrog till att trenden höll i sig. Fritidsresenärerna blev fler. Pendlingstrafiken och affärsresenärerna ökade liksom frakttrafiken. En del av ökningen bedöms bero på gränskontrollerna. Resandet med tåg minskade under 2016.