Styrning av hållbarhetsarbetet
Svedabs styrning av hållbarhetsarbetet
Styrningen av Svedabs hållbarhetsarbete tar sin utgångspunkt i uppdraget från vår ägare. Regeringen utövar sitt inflytande genom de riktlinjer som finns samlade i Statens ägarpolicy, som sätter statligt ägda bolag i samma sammanhang som aktiebolag, och som tillsammans med vår uppförandekod och ett antal externa riktlinjer bildar bas för hållbarhetsstyrningen. Syftet är att säkerställa Svedabs åtaganden och allmänt verka för ett ökat värdeskapande i Öresundsregionen.
Svedabs uppdrag
Svedabs uppdrag och ansvar är fastlagt i beslut av Sveriges riksdag, proposition 1990/91:158, och i ett avtal mellan de svenska och danska regeringarna. Svedab bildades 1991 med uppdraget att genom ett konsortium äga, förvalta, driva och underhålla en avgiftsfinansierad fast förbindelse över Öresund för järnvägs- och vägtrafik mellan Köpenhamn och Malmö. Uppförandet av nödvändiga områden och anläggningar för avgiftsupptagning, tullbehandling och passkontroll samt järnvägs- och vägförbindelser till Öresundsförbindelsen från befintliga järnvägs- och vägnät i Sverige omfattades av uppdraget.
Svedabs verksamhet finansieras uteslutande med lån i Riksgälden och är beroende av Öresundsbrons långsiktiga avkastningsförmåga.
Ägarstruktur och företagsform
När landanslutningarna stod färdiga år 2000 ansågs det både praktiskt och ekonomiskt motiverat att nyttja befintliga resurser hos Svedabs dåvarande förvaltare Banverket och Vägverket. Långsiktiga driftavtal tecknades med de båda statliga verken – idag Trafikverket. För Svedab innebär det att verksamheten kan drivas med en mycket liten organisation.
Svedab har idag tre anställda; vd, ekonomichef och driftchef. Svedabs styrelse består av fyra ledamöter. Styrelsen fattar beslut om långsiktiga liksom kortsiktiga mål och strategier som rör ekonomiska, miljömässiga och sociala frågor. Det finns inga kommittéer eller utskott.
Medelantal anställda | 2015 | 2016 |
Kvinnor | 1 | 1 |
Män | 2 | 2 |
Totalt | 3 | 3 |
Svedab är medlem i Svenskt Näringsliv. Samtliga anställa är heltidsanställda och omfattas av kollektivavtal.
Öresundsbrokonsortiet – ett svensk-danskt intresseföretag
Företaget ägs gemensamt till lika delar av Svedab och A/S Øresund och är därför en form av intresseföretag. Öresundsbrokonsortiet avger en hållbarhetsredovisning och de läsare som är intresserade av att veta mer hänvisas till www.oresundsbron.com. Under avsnittet Öresundsbrokonsortiet finns en kortfattad redogörelse för hur ägarna utövar sitt inflytande över verksamheten.
Öresundsregionen
Öresundsregionen är Nordens största och tätast befolkade storstadsregion. Enligt Öresundskommitténs definition omfattar regionen Skåne, Själland, Mön, Falster, Lolland och Bornholm. Ytan är 21 203 km2 och här bor ca 3,9 miljoner invånare, varav en tredjedel i Sverige och två tredjedelar i Danmark. Antalet invånare har ökat med ca 300 000 sedan 2000.
Tillämpning av externa riktlinjer
Vid sidan av andra tillämpliga lagar och förordningar följer Svedab Global Reporting Initiative (GRI), Svensk kod för bolagsstyrning, Näringslivskoden framtagen av Institutet mot mutor, samt ISO 26000, som utgör modell för Svedabs verksamhetsstyrning och utgångspunkt när det gäller bolagets sociala ansvarstagande.
Svedab följer officiellt inte FN:s Declaration The Rio Declaration on Evironment and Development, det vill säga försiktighetsprincipen, då den inte bedöms som direkt tillämplig på Svedabs verksamhet. Däremot ligger vårt agerande i en rad frågor väl i linje med försiktighetsprincipen.
Tillämpning av uppförandekod
Svedab har för att tydliggöra sitt ansvarstagande definierat ett antal grundregler för hur bolaget ska agera, vilka samlats i Svedabs uppförandekod. Koden reflekterar Svedabs syn på hållbarhetsfrågor rörande mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden, miljö, goda verksamhetsmetoder samt samhällsengagemang och utveckling. Svedab vill också att leverantörer och samarbetspartner ska dela värderingarna. Svedab respekterar de värderingar som kommer till uttryck i internationella riktlinjer som FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Svedabs interna organisation är liten och de anställda är väl förtrogna med uppförandekodens innehåll och vikten av att leva upp till den. Svedab ska verka för att även Öresundsbrokonsortiet delar samma värderingar. Svedabs uppförandekod finns att läsa i sin helhet på www.svedab.se/bolagsstyrning/uppforandekod.
Risker i Svedabs verksamhet
Väsentliga risker för Svedab definieras som händelser eller förhållanden med påverkan på vår förmåga att nå övergripande målsättningar för verksamheten; att upprätthålla hög tillgänglighet på broförbindelsen samt att lånen återbetalas i enlighet med ägarens målsättning.
Hanteringen av riskerna är en integrerad del av Svedabs styrning. Svedab arbetar kontinuerligt med att identifiera, analysera och bedöma risker och osäkerhetsfaktorer förknippade med verksamheten för att minimera eller om möjligt eliminera riskerna.
Nedan följer en beskrivning av ett antal faktorer med möjlig påverkan på Svedabs verksamhet och finansiella resultat.
- Brokonsortiets avkastningsförmåga är en kritisk framgångsfaktor för Svedab. Det gör oss beroende av trafikutveckling över bron, realränteutveckling, inflation liksom reinvesteringsbehov. Politiska beslut och regleringar kan ha stor betydelse för Öresundsregionens utveckling och trafikströmmarna över bron. Faktorer att även ta hänsyn till vid räntabilitetsberäkningar är beslut om infrastrukturinvesteringar, utvecklingen av interregionala samarbeten och harmonisering av regler för arbetskraft som bor och arbetar på var sida av Öresund.
- Stora förändringar har skett inom lagstiftningen sedan Svedab 1999 tecknade avtal med dåvarande Banverket och Vägverket avseende drift och underhåll av Svedabs väg- respektive järnvägsanläggning. Förändringar som föranlett Svedab att göra en genomlysning av avtalen med inriktning på omfattningen av, och eventuella begränsningar i, Trafikverkets ansvar för anläggningarna. Därtill hur ansvaret ser ut relaterat till anläggningarna som enligt dessa avtal alltjämt tillkommer Svedab. Analysen har utmynnat i ett förslag till åtgärdslista som Svedab kommer att utvärdera under 2017 för att ta ställning till om ytterligare åtgärder behöver vidtas, utöver de kontroller som görs idag.
- Risken med en slimmad men samtidigt sårbar organisation har minimerats genom att en avancerad teknisk plattform med hög tillgänglighet och höga dokumentationskrav har tillförts Svedab. Tillgängligheten till IT-system har säkerställts genom avtal med IT-supportföretag. Säkerheten runt förvaringen av Svedabs servrar är hög liksom kraven på backup-rutiner.